Какви са официалните стандарти за детските столчета за автомобил.

25.10.2016  |  Полезна информация

В Европейския съюз е задължително използване на детски столчета за кола за всички пътуващи в коли деца на височина до 1,35 м или 1,50 м. Тази граница зависи от изискванията на държавата-членка.

Понастоящем в Европа се прилагат два официални стандарта:

 • ECE R129
 • ECE R44/04

Стандарт ECE R129

Стандартът ECE R129 е нов стандарт, в сила от 2013 г. Той е известен и като Стандарт ‘i-size’ (i-рамер). Стандартът проверява и одобрява следните възможности:

 • За по-лесно инсталиране на столчетата в колите.
 • За по-добра защита от странични удари при евентуален сблъсък.
 • За по-дълго пътуване на детето в столчето с гръб към движението.

Този стандарт се отнася само за столчета, които имат системата ISOFIX.

Съвместно прилагане на ECE R129 и R44.04 до 2018 г. 

Стандартът ECE R129 се прилага заедно със съществуващия от по-рано Стандарт R44.04. Това съвместно прилагане ще продължи до 2018 г. До тогава родителите ще трябва да избират столчета, отговарящи на единия или на другия стандарт. Не е необходимо столчетата, отговарящи на Стандарт R44.04, да се заменят с нови, съответстващи на Стандарт ECE R129.

Основни промени, въведени със Стандарт i-sizе.

 • Той се основава на височината, а не на теглото на детето. По принцип родителите по-скоро знаят колко е високо детето им, отколкото колко тежи. Така те могат лесно да преценят дали столчето е подходящо за детето им.
 • Ограничителите при инсталиране за пътуване с гръб към движението са за бебета на възраст до 15 месеца. Това трябва да се има предвид от родителите, тъй като често те твърде рано инсталират столчето за пътуване в посока на движението.
 • Тест на страничен удар. Този тест се провежда, за да е сигурно, че столчето осигурява по-добра защита при евентуален страничен сблъсък.

Очаквайте и i-size столчета за пътуване в посока на движението.

Този вид столчета ще бъде въведен в близкото бъдеще.

Проверете дали колата ви има възможност за монтиране на системата ISOFIX. Можете да проверите това при производителя на колата и/или при производителя на столчето. На сайтовете на много от фирмите има списъци с одобрените столчета за всеки модел кола.

Стандарт ECE R44/04

Този стандарт изисква тестове на столчетата за кола за следните характеристики:

 • За челен сблъсък – при скорост 50 км/ч.
 • За удар отзад – при скорост 30 км/ч.

В тестовете се използват манекени и съвременни измервателни уреди за получаване на точна информация за нивото на защита предлагано от всяко столче.

Ще познаете одобрените съгласно Стандарт ECE R44/04 столчета по оранжевия етикет.

Каква информация съдържа оранжевият етикет?

 1. Че столчето съответства на основните изисквания за безопасност съгласно Стандарт ECE R44. Последните две единици трябва да са 04 – това е последната версия на стандарта. Може да е посочено също така, че столчето съответства и на новия Стандарт i-Size, тоест гарантира още по-голяма безопасност.
 2. Степента на одобрение: универсално, полууниверсално и само за определени коли.
 3. Одобрение за даденото тегло. Ако е добавена и буквата Y, това означава, че столчето има 5-точков колан с част, преминаваща между краката на детето.
 4. Европейски индикатор за одобрение
 5. В коя страна е получено одобрението
 6. Номер на одобрението
 7. Името на производителя
 8. Баркод
 9. Уникален номер за столчето, за тестване и проследяване.

Към всички новини